Τίτλος έργου: Αρχαιομετρική διερεύνηση, στερέωση, ανάταξη, 3D αναπαράσταση των βασιλικών χρυσελεφάντινων ανακλίντρων των Αιγών / «Ανοικτό Εργαστήριο»
Κωδικός έργου: Τ6ΥΒΠ - 00352
Αντικείμενο του ερευνητικού έργου ήταν η αρχαιομετρική μελέτη των συστατικών στοιχείων, αλλά και της τεχνολογίας και των τεχνικών κατασκευής των δύο χρυσελεφάντινών βασιλικών ανακλίντρων συμποσίου που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο του Φιλίππου Β ́ στις Αιγές (σήμερα Βεργίνα), τα οποία αποτελούν τα μοναδικά αρχαία χρυσελεφάντινα καλλιτεχνήματα που μας σώθηκαν ακέραια και συμπεριλαμβάνονται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στόχος της δράσης ήταν η δημιουργία των πρωτότυπων μη καταστροφικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αλλά και των ενδεδειγμένων υποδειγματικών πρωτοκόλλων τελικής συντήρησης ανασύνθεσης και αισθητικής αποκατάστασης των σωζόμενων τμημάτων των αρχαίων αντικειμένων, καθώς επίσης και εμπεριστατωμένης, πλήρους, τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης των επίπλων στην λειτουργική ολότητα τους, παρακολουθώντας διαδραστικά τα στάδια κατασκευής τους.
Η διαδικασία υλοποίησης του έργου συνδυάστηκε με την εφαρμογή «ανοιχτού εργαστηρίου» τόσο τοπικά για ενδιαφερόμενες ομάδες κοινού μέσω μεγαοθονών, όσο και μέσω διαδικτυακού ιστοτόπου με δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά επικοινωνία). Η χρήση μεγαοθονών και όχι άμεσης παρακολούθησης επιβλήθηκε λόγω της ειδικής φύσης του υλικού (ελεφαντόδοντο, χρυσό, γυαλί, οργανικά στοιχεία, όπως δέρμα, ξύλο, ύφασμα κλπ.) που είναι εξαιρετικά πολύτιμο και συγχρόνως εξαιρετικά ευπαθές, γεγονός που κάνει αναγκαστική την παραμονή και επεξεργασία του σε ειδικά διαμορφωμένο, απολύτως προστατευόμενο χώρο με ελεγχόμενες ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού και υγρασίας.
Τόσο τα διαγνωστικά πρωτόκολλα όσο και τα πρωτόκολλα συντήρησης, ανασύνθεσης και αισθητικής αποκατάστασης μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα διαχείρισης θραυσμάτων αρχαίων ελεφαντοστέϊνων και γυάλινων αντικειμένων που βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.
Η αρχαιομετρική πληροφορία συνδυασμένη με την αρχαιολογική έρευνα οδήγησε στην πλήρη ανακατασκευή των υπό μελέτη κλινών. Η εξέλιξη της διάγνωσης, της τεκμηρίωση και της ανακατασκευής καταγράφηκε και το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαιδευτικού προγράμματος στο εργαστήριο συντήρησης (open lab), αλλά και σε άλλους χώρους του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών στο ενδιαφερόμενο κοινό.